Kako i zašto vremenom zubi postaju “oštriji”?

Kako i zašto vremenom zubi postaju “oštriji”?

Najveći uzrok oštrenja zuba je "Atricija" ili trošenje zubnih tkiva

Vjerovatno ste se do sada susretali sa osobama, kojima vremenom zubi ostaju oštriji i takoreći počinju da se tupe. Takođe, vjerovatno ste se zapitali koji je uzrok "tupljenja" zuba i na koji način možete uspješno spriječiti ovu pojavu. U laičkom smislu, “atricija” nije ništa drugo do trošenje materijala zuba. Utraljavanje ili atricija je fiziološki proces i može se desiti svakome. Neki pacijenti pokazuju visok stepen trošenja zuba u kojoj se površina zuba troši više nego što je to normalno. Obično se pojavljuje u kombinaciji sa bruksizmom i betelom. Bruksizam (nesvjesno stiskanje i škripanje zubima) uzrokuje ovakvo trošenje.

Kontinuiranim brušenjem zuba gubi se normalna anatomija zuba i stvaraju se nazubljene i oštre granice.

Ostali uzroci oštrih zuba su:

Abrazija zuba - to je patološki proces koji nastaje trošenjem tvrdog zubnog tkiva kao posljedica trenja zuba i nekog vanjskog faktora. Može javiti kod pacijenata koji u jednoj vilici imaju keramičke nadoknade, koje su tvrđeg materijala od prirodnog zuba i uzrokuju njegovo trošenje. Takođe, pranje zuba sa tvrdim četkicama i pogrešna tehnika imaju za posljedicu isti problem.

Erozija zuba predstavlja gubitak gleđi posljedica djelovanja kiselina u ustima, ali opet bez uticaja bakterija. Na razvoj erozije mogu uticati biološki faktori kao što su kvalitet zubne strukture, sastav pljuvačke, položaj zuba u vilici. Kiseline u ustima mogu se pojaviti kao posljedica vraćanja želučane kiseline (tzv. refluks), a takođe i unosom kroz kiselu hranu i napitke

Abfrakcija zuba je trošenje koje nastaje pucanjem gleđi u dijelu zuba do desni. Najčešće nastaje zbog stresnog učinka nepravilnog zagriza. Kod osoba sa bruksizmom ovakvo trošenje se odvija u suprotnoj vilici.

Šta možemo uraditi kako bismo spriječili trošenje zuba?

Prije svega provoditi pravilno obvljati oralnu higijenu, srednje tvrdim  četkicama, blagim pokretima bez pritiska i pastama koje su hemijski manje „agresivne“. Izbjegavati česte konzumacije kisele hrane i pića. Kod osoba sa bruksizmom potrebno je izraditi odgovarajuće štitnike za zube da bi spriječili kontakt zub o zub. Koristiti povremeno namirnice koje povećavaju lučenje pljuvačke jer ona blagotvorno djeluje na zube (povremeno žvaka bez šećera ), takodje, ne pretvrdu i lijepljivu hranu. Kod osoba koji imaju nepravilan položaj zuba se preporučuje ortodontsko ispravljanje zuba i dovođenje zagriza u normalan odnos.