5 savjeta kako pomoći djeci da prevaziđu strah od zubara

5 savjeta kako pomoći djeci da prevaziđu strah od zubara

1)      Počnite dok su mali- Što prije posjete zubara dok su mali, to bolje. To će djetetu uliti sigurnost I stvoriti njegovu “Sigurnu luku” ili osjecaj toplog doma, mjesto gdje njihovi problem biti zbrinuti. Najbolje bi bilo da prva posjeta započne u periodu kada dijete ima godinu dana ili kada je već vidljiv prvi zub.

2)      Pripazite na Vaše rijeci – Recite djetetu za posjetu ali ne detaljišite.  Izbjegavajte korišćenje rijeći puput “bol, injekcije i krv“. Umjesto toga koristite fraze koje imaju pozitivan efekat, kao što su “cisti, snazni I zdravi zubi” ne bi li  im se pojesta činila kao zabavna i zanimljiva a ne strašna i bolna.

3)      Pripremite se na neugodne situacije- normalno je da dijete plače, migolji se i prenemaže se dok mu stranac pregledava zube. Ostanite smireni i prepustire zubaru i osoblju da vas vodi u ovoj situaciji. Možda će Vas zamoliti da držite distancu ili da pridržite vašeg malenog ili malenu za ruku. To će im pružiti utjehu i spriječiti ih da diraju stomatološke instrumente.

4)      Pozitivan podsticaj– Izbjegavajte nagrađivanje djeteta posebnom poslasticom ukoliko  se bude lijepo ponašalo kod zubara.  To ne samo da zbunjuje dijete, nego šaljei pogrešnu poruku nakon što je zubar naglasio izbjegavanje šećernih poslastica, koje mogu izazvati karijes. Umjesto toga, nagradite svoje dijete posjetom zološkom vrtu ili nekom drugom omiljenom aktivnošću. Garantujemo Vam da će se vaši mališani sledeći put radovati zubaru.

5)      Naglasite važnost dobre oralne higijene- Naglasite svom djetetu da je posjeta zubaru neophodost a ne izbor. Stavite im do znanja da će se zubar pobrinuti da njihovi zubi budu lijepi dugi niz godina i dovoljno snažni kako bi mogli jesti.