KOMPLETNA UPUTSTVA ZA NJEGU PROTEZA

KOMPLETNA UPUTSTVA ZA NJEGU PROTEZA

U tesktu ispod vam navodimo savjete kako bi trebalo da održavate svoje proteze , da biste ih očuvali i da bi vam služile dugi niz godina.

1. Pazite da ne savijete ili oštetite kopče ili plastiku kada čistite protezu.
2. Uklonite i isperite protezu nakon jela. Nakon svakog obroka, prelijte vodom svoje proteze kako biste se riješili svih  čestica i uklonili ostatke hrane. Možete staviti presavijeni ručnik na pult ili u umivaonik kako biste bili sigurni da se proteze neće slomiti u slučaju da vam ispadnu.
3. Uklonite ih prije spavanja i potopite preko noći. Dobro je da odmarate usta i protezu svako toliko tokom dana.  Ovo takođe omogućava tkivima u ustima da se oporave. I dok su vani, ostavite ih u toploj vodi ako imaju metalne kopče, ili ako ne, onda ih potopite u poseban čistač proteza kako biste ih zaštitili od bakterija.
4. Isperite proteze prije nego što ih stavite u usta. Obavezno dobro isperite protezu nakon upotrebe otopine za natapanje proteza, jer može sadržavati štetne hemikalije koje mogu uzrokovati bol, povraćanje i opekotine ako se progutaju.
5. Četkajte svoje proteze svakodnevno. Baš kao i sa zubima, morate steći naviku svakodnevnog četkanja i čišćenja proteze četkom s mekom dlakom. Koristite meku četkicu za proteze, zajedno sa sredstvom za čišćenje proteza. S malo tople vode nježno ih četkajte kružnim pokretima, fokusirajući se na svako područje. Dobro je to učiniti preko pulta ili stola s ručnikom ispod da ih uhvatite ako se slučajno okliznu i padnu.
6. Vodite računa o čitavim ustima. Održavanje vaših desni lijepim i zdravim je ključno za vaše cjelokupno zdravlje i na taj način vaše proteze ostaju na mjestu. Iako možda nemate sve zuba duž linije desni, ipak morate imati naviku nježnog četkanja desni, jezika i unutrašnjosti usta kako biste uklonili plak i bakterije. Ako imate preostale prirodne zube, obavezno ih operite i koristite konac ako je moguće.

7. Zakažite redovne stomatološke preglede. Razgovarajte sa svojim stomatologom o tome koliko često biste ih trebali posjećivati da bi vam se proteze profesionalno očistile i pregledale. Stomatolog može provjeriti vaše oralno zdravlje, kao i osigurati pravilno pristajanje proteze kako bi se izbjegla nelagoda i klizanje.
U slučaju da vam se proteza olabavi, posjetite stomatologa što je prije moguće jer labave proteze mogu uzrokovati rane, iritaciju i infekciju.