Mitovi o zubima

Mitovi o zubima

Svi ste vjerovatno čuli dosta mitova o zubima. U tekstu ispod navodimo vam par u koje bi trebalo da prestanete verovati.

"Zubni konac moze stvoriti razmak između zuba" - potupuno netačno. Konac uklanja bakterije u prostoru izmedju vaših zuba i na taj način sprečava nastajanje karijesa u tom dijelu.

"Mliječni zubi ce ionako ispasti" - Itekako su bitni jer stvaraju potreban prstor za trajne zube kako bi se lijepo poredali ispod desni i izrasli pravilno.

"Nije bitno kada perete zube" - Bitno je da perete zube prije spavanja, jer tokom noci, prozivodimo manje pljuvačke koja prirodno štiti naše zube i otklanja ostatke hrane.Tokom noći, ako ne operete zube, ostaci od hrane ostaju na zubima, što vremenom dovodi do propadanja zuba.

"Dijetalna gazirana pića su OK, dok god ne sadrže šećer" - Iako u svom sastavu nemaju šećer, sadrže kiselinu koje mnogo šteti našim bakterijama u ustima i dovodi do karijesa.

"Oralna higijena nije povezana sa ostatkom tijela"- Ukoliko pacijent ima težak oblik karijesa, bakterija iz usta će vjerovatno ući u krvotok i izazvati mnoge druge zdravstevene probleme.

"Zubni aparatići i Full-align proteze su samo za djecu" - potpuno netačno. Sve više odraslih se odlučuje na proteze, koje se tako dizajniraju da su skoro neprimjetne. Na neki način, postalo je trendi nositi aparatić, koji se isto tako može sasvim fino uklopiti bez da izgleda " dječije" ili mladalačko.

"Što čvršće četkate, to ćete bolje očistiti zube" - Na ovaj način možete oštetiti zubnu gleđ koja štiti unutrašnjost zuba i dovesti do bržeg propadanja zuba.

"Perite zube odmah nakon jela"' - Vaši zubi su nakon jela znatno slabiji zbog promjene pH nivoa u vasim ustima. Stoga je najbolje sačekati neko vrijeme prije nego što operete zube.

Ovo su samo od nekih primjera, postoji ih mnogo više. Najbolje što možete da uradite je da prestanete da vjerujete u sve što čujete i da redovno posećujete vašeg stomatologa koji zna šta je za vas najbolje.