Ambulanta za estetsku stomatologiju i endodoncija - liječenje zuba

Ambulanta za estetsku stomatologiju je zasigurno mjesto koje vam podiže samopouzdanje i garantuje blistav osmijeh na vašim licima.

Dovedite svoje zube do savršenstva te u širokom izboru ponude, uz savjete vrhunskih stručnjaka, odlučite šta je najbolje za vas. Radimo sve vrste radova od metalokeramike, bezmetalne keramike, protetike na implantatima, kombinovanih radova do estetkih plombi, vinira, ljuspica, izbjeljivanja zuba, te zubnog nakita.

Naš stručni kadar, u saradnji sa najboljim protetičarima, je tu da vam obezbijedi najljepše i najsavremenije protetske radove po vašoj želji koji mogu biti gotovi čak i u roku od 24 sata.

Endodocija

Endodocija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem korijenskih kanala zuba tj. liječenjem mekih tkiva zuba. Naši se zubi sastoje od tvrdih tkiva kao što su caklina, dentin i cement te mekih tkiva kao što je zubna pulpa. Zubna pulpa je prožeta nervnim vlaknima tj. predstavlja splet živaca, krvnih žilica i ostalog pomoćnog tkiva koje prehranjuje zub, brani ga od štetnih uticaja i daje mu osjećaj (toplo, hladno, bol, zagriz itd.). Endodontska terapija je proces liječenja živca zuba koja za cilj ima uklanjanje infekcije i zaštitu eksponiranog zuba od eventualnog budućeg napada mikroorganizama. Taj niz procesa naziva se čišćenje kanala korjena zuba. Kanali korjena i okolni džepovi u tkivu jesu šupljine unutar zuba u kojima se nalazi nervno tkivo, krvni sudovi i drugi ćelijski entiteti.

Endodontska terapija podrazumjeva uklanjanje tih struktura, naknadno oblikovanje, čišćenje i dekontaminaciju šupljina sitnim turpijama i sredstvima za ispiranje. Posle endodontske operacije zub će biti ‘mrtav’, a u stvari on se jos uvišek ishranjuje preko lateralnih kanala. U našoj ordinaciji ova procedura je potpuno bezbolna i obavlja se u lokalnoj anesteziji.

Endodontskim tretmanom ili liječenjem kanala korena se uklanja inficirana, traumatizovana ili mrtva pulpa. Ovom procedurom pacijentu uspijevamo da izliječimo zub i da ga sačuvamo u vilici i naravno da kupiramo bol.

Pošalji zahtjev za termin