Da li je izbjeljivanje zuba štetno?

Da li je izbjeljivanje zuba štetno?

Standardom i najboljom opcijom se smatra bijeljenje u ordinaciji ZOOM lampom u jednoj posjeti u trajanju od devedeset minuta. Iduća opcija je bijeljenje ultra boost gelom u dve posjete po šezdeset minuta.

Proces izbjeljivanja se zasniva na aktivnom kiseoniku koji prodire u zubnu gleđ gdje se veže za pigmente i razlaže procesom oksidacije, pri čemu mijenja boju zuba u svjetliju.

U svijetu je rađeno mnogo istraživanja da bi se utvrdilo da li je profesionalno izbjeljivanje zuba štetno. Rezultat svih istraivanja je glasio da profesonalno izbjeljivanje zuba ni na koji način nije štetno za strukturu zuba. Pored toga, moderna sredstva sadrže visoke koncetracije flora, što doprinosi boljoj mineralizaciji zuba i povećanju otpornosti na karijes.

Sa današnjom tehnikom i napretkom materijala, bijeljenje zuba je postalo efikasan način uklanjanja diskoloracije zuba kod pacijenata koji su nezadovoljni svojom bojom zuba.

Bijeljenje zuba treba obavljati pod nadzorom stomatologa. Toje potrebno da bi se dobili sigurni i efektivni rezultati, i da bi se izbjegle neželjene posljedice. Sam postupak i protokol su potpuno bezbijedni za zube i sluzokožu.Prije procesa izbjeljivanja, zube je potrebno pripremiti , to jest zube treba temeljito očistiti od kamenca i ostalih naslaga, što se radi u stomatološkoj ordinaciji.